Udtryk for traumer

ENSOMHED

Grundlæggende og helt instinktivt har vi som mennesker – uanset om vi er børn, unge og voksne brug for kontakt og forbindelse til andre mennesker – og til os selv.
Der hvor vi rammes af et traume mister vi forbindelsen og kontakten til os selv og dermed også til andre. For nogle er dette øjeblik, hvor vi mister kontakten blot et lille øjeblik, for andre bliver dette øjeblik over en længere periode eller decideret livslangt.
Hvad enten det er kort eller længerevarende er det her, vi som mennesker kan opleve en gennemgribende ensomhed. Denne tilstand er meget smertefuld.

Der er meget skam forbundet med ensomhed. Skammen vil ofte få os til at handle os væk fra at mærke ensomheden for alvor. Nervesystemet reagerer ved at forsøge at lukke ned. Vi fortrænger smerten, ”glemmer den”, forvrænger oplevelsen, bliver oversensitive/følsomme, isolerer os, kan ikke sidde stille for til sidst at kollapse. Bliver fysisk syge mm.

Så hvis du kan genkende sætninger som for eksempel:
Jeg har jo ikke noget at føle mig ensom over, jeg har jo venner og familie.
Jeg føler mig ensom og jeg ved ikke hvorfor, men sådan har det været i mange år. Det er flovt.
Hver gang jeg oplever, jeg har brug for andre, har de ikke tid.
Jeg har virkelig svært ved at række ud og bede om hjælp.
Jeg synes det er svagt at føle mig ensom.

Så er det værd at være opmærksom. Det kan være symptomer på, at du eller den du hører sige det, har fået aktiveret lag af skam, der har til formål at regulere sig væk fra at mærke ensomheden.

Rent biologisk sker der det, at når nervesystemet lukker ned, igangsætter kroppen en biokemi som på kort sigt støtter os. Vi oversvømmes af morfinlignende stoffer og dulmes. En slags kropslig kærlighedserklæring og en måde at overleve på, det er et smart nervesystem. 

Men det traume, vi i virkeligheden forsøger at undgå at mærke er der stadig og ensomheden kan sætte sig som en grundstemning i os. Vi kan komme til at føle os udenfor og forskellige fra andre.

Oplever vi forskellige ting i livet, der minder om grundtraumet, vil ensomheden gang på gang blive aktiveret – og vi kan ende med at føle os helt forkerte som menneske.

Hos Center for Integrativ Traumebehandling arbejder vi med ensomheden. Vi hjælper og støtter dig til kontakt med dig selv og andre igen.

Kender du til ensomhed og har lyst til at dele hvordan du oplever, at dine traumer hænger sammen med din ensomhed, er du hjertelig velkommen til at skrive til os.
kontakt@ceintra.dk

Rigtig god weekend

Kærlig hilsen
Monica