Lidt om traumer

Hjernen & nervesystemet i komplekst og intelligent samarbejde

Traumer rammer os forskelligt, og vi kan leve med mange symptomer, som vi ofte slet ikke forbinder med et traume. Fælles for traumer er, at kroppen og nervesystemet bliver overvældet af oplevelser, der overgår vores følelsesmæssige og/eller kropslige kapacitet til at takle oplevelsen. Dette gælder uanset om der tale om en bilulykke eller en utryg opvækst (tilknytningsrelateret udviklingstraume).

 Hjernen og vores nervesystem indgår konstant i et komplekst og intelligent samarbejde, og forskning viser, at når hjernen og nervesystemet overvældes emotionelt, reagerer vores samlede biologiske system ved at indkapsle denne oplevelse og ”hjælper” os til at ”glemme” den. Vi kan ikke selv kontrollere denne selvregulerende (autonome) del af hjernen og er det en vældig smart og nødvendig overlevelsesstrategi.

Hvis hjernen og nervesystemet hurtigt genfinder trygheden, sker denne nedlukning og indkapsling ikke, og vi påvirkes ikke i udpræget grad af oplevelsen. Men udebliver denne selvregulering kommer vores nervesystem ud af balance, hvilket kan give os forskellige fysiske og psykiske symptomer.

Måske du kan genkende et eller flere symptomer på listen.

Symptomer på både Tilknytningstraumer og chok- & oplevelsesbaserede Traumer

Fælles for traumer er, at kroppen og nervesystemet bliver overvældet af oplevelser, der overgår vores følelsesmæssige og/eller kropslige kapacitet til at takle oplevelsen