Udtryk for traumer

SVÆRE RELATIONER

Som børn er vi 100 % afhængige af kontakt med vores omsorgspersoner/tætte relationer for at overleve. Når vi er små og de voksne, der skal beskytte og være kærlige mod os, ikke kan finde ud af det, bliver vi sårbare, usikre og angste. Vores nervesystem får ikke den oplevelse af tryghed og kontakt, som skaber en grundlæggende følelse af ro, tryghed og tillid. Som foster, som nyfødt og i de første tre år, er hele vores krop indrettet til at tage imod og lære af alt det, vi er omgivet af, og vi præges af alle de pålidelige gentagelser, vi møder i vores liv. Desværre er ikke alle pålidelige gentagelser de mest hensigtsmæssige.
Der kan være mange årsager til at vores mor, far eller omsorgsperson ikke møder os som vi har brug for. De kan være ramt af fødselspsykoser, depressive tilstande, misbrug, stress, konflikter i ægteskaber, sorg- & krisetilstande, skilsmisser, og ikke mindst, hvis vores mor og/eller far (omsorgspersonerne) ikke selv oplever tryghed ved at være dem, de er. Sådanne tilknytningsproblematikker finder sted i alle slags familier. Også i tilsyneladende ”pæne” familier kan der mangle helt grundlæggende tryghed og omsorg.

Biokemi på overarbejde

Dét at opleve, at verden er utryg, sætter kroppens biokemi på overarbejde. Den knokler for at hjælpe os med at skærme os mod det, der føles for stort og farligt. Jo tidligere og/eller jo mere vi oplever disse svigt og tab ind i vores nervesystem, jo hurtigere aktiveres de tilstande igen og igen – og det forsvinder ikke med tiden. Tværtimod. Så når vi kommer i kontakt med noget, der trigger kroppens minder om det, der engang var alt for farligt og voldsomt, udvikler vi ubevidst en adfærd og nogle overlevelsesstrategier, hvor der er noget, vi undviger, fordi vi for alt i verden vil undgå at vække det ubehag og den smerte, der følger med.

De svære relationer

En af de helt store triggere af tilknytningstraumer er vores relationer – og især parforhold og nære relationer. Så oplever du igen og igen, at det er svært for dig at være i helt nære relationer med andre – uanset hvad årsagen til dette måtte være, så er det værd at undersøge om du har tilstande fra din tidlige tilknytningsfaser, der står i vejen for, at du kan elske og føle dig elsket uden at alt for mange forviklinger og smertefulde tilstande.

Traumebehandling

Traumeterapi handler blandt andet om at færdiggøre den bevægelse eller de udtryk i alle de reaktioner, som ikke tidligere fik et udtryk. Denne færdiggørelse af de stivnede bevægelser og udtryk er med til at opløse traumet og kan frisætte så megen energi i både krop, psyke og de relationelle forhold, at livet atter kan åbne og udfolde sig.

Del gerne dine oplevelser her i tråden eller skriv til kontakt@ceintra.dk

Rigtig dejlig sommerdag!

Kærlige hilsener
Monica