Hånd under siddeknuderne

På kroppens præmisser

At arbejde på kroppens præmisser og med nervesystemet, er som at bevæge sig meget varsomt i et fint spindelvæv. Dét at lave nænsomme, langsomme og pålidelige gentagelser er udgangspunktet for, at der atter kan skabes bevægelse og fleksibilitet i nervesystemet. Således at vi kan genfinde kropslig ro og tryghed. Med små øvelser kan vi  stimulere og vække kroppens egen evne til at komme i en afspændt og genopladende tilstand.
Vagusnerven, den 10. kranienerve, kaldes også den vandrende nerve, da den vandrer helt oppe fra den bagerste kraniekant ned gennem halsen og svælget, forbi hjertet og lungerne og passerer ligeledes vores fordøjelsessystem, lever, bugspytkirtel og forbinder vores hjerne med vores mave.
Med så mange forbindelsespunkter til særdeles centrale steder i kroppen, har vagusnerven en afgørende betydning for vores evne til at hvile og slappe af.
Nerven er også en hovedaktør i vores stressresponssystem. Svækkes den, klemmes den eller har vi været udsat for tidligt omsorgssvigt, kan det skabe en ubalance i vores biokemi, der bevirker at vores celler oversvømmes af stresshormoner. Hele denne proces er autonom, men ved at vide, hvordan nervesystemet fungerer, kan vi bevidst arbejde med at stimulere de ellers ubevidste processer, så kroppen hjælpes til at genfinde ro og tryghed.
Vores krop og psyke hænger uløseligt sammen, og jo mere vi samarbejder med vores vagusnerve og lærer den at kende, jo større velbefindende kan vi opleve både i krop og psyke.

Så det er bare at gå i gang!

Øvelsen | Hånd under siddeknuderne

Sæt dig godt til rette. Mærk kontakten til stolen, og mærk dernæst kontakten til jorden via dine fodsåler. Visualisér, at du har et lille lod hængende ned fra dit haleben, blidt og nænsomt. Nu skal du placere hånden under en af dine sideknuder, og så skal du forestille dig, at din krop langsomt, langsomt ”lander” mere og mere ned i hånden. Mærk, hvad det gør i kroppen, at din siddeknude har den støtte, som din hånd giver. Begynd gerne med den side, du umiddelbart ikke ville begynde med. Dét at gøre det modsatte af, hvad man normalt gør, vækker nemlig nye tilstande, igangsætter nye spor og skaber fornyet opmærksomhed. Skift til den anden side og gentag øvelsen på den anden siddeknude. 

Lad øvelsen vare i  2-4 minutter på hver side.

Mærk hvad øvelserne gør ved din krop, er der en ny fornemmelse der dukker op?